Synden är listig och lömsk

av Maj Wechselmann

Filmen handlar om ett livsöde från barndom till död.

Jon Kristofer Sigurdsson, lilla barnet från en liten ö utanför Island växer upp med sin mormor.

Som vuxen blir han healer och frälsningsoldat och utbildar sig i London, gör en flicka med barn i Bergen, återvänder alkoholiserad till Island. Jon Kristofer blev besatt av ”svarta döden” vilket är namnet på isländskt brännvin. Han stack till sjöss från Island samma dag som andra världskriget började.

Vi ett tillfälle kom han att leda ett av de största myterierna i modern tid. Han stal ett stort danskt handelsfartyg från Hitler och tog det till England i början av andra världskriget. Han kom till Island tillsammans med den engelska ockupationsmakten 1941, men snart deserterade han och skulle hängas av engelsmännen… resten av historien är inte heller så vanlig…