Irak från 6000 före Kristus tills nu

  • ”Det närmaste Michael Moore vi kommer här i Sverige”, Kulturnytt
  • ”Skitbra” Nina Lekander, Expressen
  • ”Välgjord – chockerande” Gunnar Ohrlander, AB
  • ”Gå och se den”, Stockholm City

Irak från 6000 före Kristus till slutet av 2003: Kulturen, invasionerna, de utländska härskarna, ord och gärningar. Alexander den Store, romarna, araberna, mongolerna, ottomanerna, engelsmännen och amerikanerna. Filmen försöker redogöra för omständigheterna kring de båda Gulfkrigen.

VI TRÄFFAR:

Colin Campbell är en av dem som tillför oss icke konventionell kunskap om kriget, f.d oljedirektör för ett av Europas större oljebolag, Fina, aktiv oljegeolog sedan 50-talet. 1997 skrev han bästsäljaren ”The Coming Oil Crisis”, där han förutspår att oljan kommer att ta slut i hela världen inom 30 år – utom i Mellanöstern förstås. (I egenskap av f.d.lärare vid Oxford och medlem av American Society of Oil Geologists, såväl som The Geological Society of London, har han bildat organisationen ASPO, (The Association For The Study of Peak Oil and Gas)

Vi träffar även:

Robert Fisk – journalist för Independent, mellanösternkorrespondent och författare i 27 år. Peter Arnett – mannen som gjorde CNN internationellt känd under första Gulfkriget 1991. Felicity Arbuthnot – namnkunning engelsk journalist och som regelbundet besökt Irak mellan de två Gulfkrigen. Doug Rokke – fd chef för amerikanska arméns radiologiska laboratorium, som skulle sanera amerikanska stridsvagnar som beskjutits med ”Friendly Fire” under första Gulfkriget. Idag lider Doug Rokke av samma sjukdom som drabbat 200.000 amerikanska gulfveteraner – GWI Gulf War Illness – och som också drabbat Iraks ofödda barn. John Curtis – direktör på British Museum for The Assyrian Department och med 35 års erfarenheter av irakisk arkeologi på plats. … och barnläkare… och strålningsfysiker.. och journalister….med mera