Pojken som inte fick måla

Erling Johansson heter en av våra mest berömda målare internationellt. Han föddes i Lappland 1932 i en lästadiansk familj mitt ute på vischan. I denna nybyggarby var det förbjudet att måla, sjunga, lyssna på musik. Erling kom så småningom in på Kungliga Akademin för de sköna Konsterna och fick medalj efter medalj, offentliga utsmyckningar växlade med stora internationella utställningar och Erling skapade också två filmer som fick några av de högsta internationella priserna. I de animerade filmerna Expulsi och Anima Mundi gör han upp med sin barndom, de finns bitvis med i vår film om honom. I filmen får vi följa hur han målar porträtt av Hans Blix, Marika Lagercrantz, Jarl Alfredius, Kjartan Slättemark, Maj Gull Axelsson och 15 andra kulturpersonligheter.

Besök gärna hans hemsida: www.erlingjohansson.se