Barn av sin tid

Dramadokumentär som bygger på romanen

”En gränslös kärlekshistoria” ­ av författaren Aino Trosell

71 minuter lång.

Filmen hade världspremiär under Göteborgs Filmfestival den 27/1.

En samproduktion mellan Film i Dalarna, SVT i Dalarna och Produktionsgruppen Wechselmann AB. Regissör: Maj Wechselmann.

Filmen är en kronologisk släkthistoria som börjar 1850 när Aino Trosells mormorsmor, Eli, som åttaåring skickas ut som piga. Häng med på en tidsresa, som skildrar tre generationer av pigarbetande kvinnor och så Aino Trosell själv som tidigt bryter upp från familjen och börjar på nytt i Göteborg.

En film om gammaldags kvinnoförtryck, om barnamord, tvångsgifte, och självmord. Men främst handlar filmen om modet och kraften att vända sitt livsöde.

Aino själv arbetade som svetsare i Göteborg när hon började formulera sig litterärt. Här finns en skopa nostalgi från Göteborg på sjuttiotalet där varvsmiljöerna skildras inifrån, liksom Tobaksbolaget och socialkontoret på Masthuggstorget och St. Jörgens mentalsjukhus.

Inspelat i fjällen på gränsen mellan Norge och Sverige, i Dalarna, Värmland och Göteborg.

Maj och Aino möttes i samband med inspelningen av Majs film En varvshistoria, en dokumentär om de svenska varvens uppgång och fall. Maj tog stort intryck av Ainos roman En gränslös kärlekshistoria, där Aino berättar om ”kvinnoblivandet” genom generationer av köns- och klasskamp på både det generella och individuella planet.

Aino Trosell är född 1949 och bosatt i Malung. Aino har skrivit 18 böcker, varav sju har översatts till sex språk.

Priser i urval; 2006 Fackföreningarnas Ivar-Lo Johanssons pris, 2001 Expressens läsares getingpocketpris, 2000 Årets bästa svenska kriminalroman för Om hjärtat ännu slår, 1999 Polonipriset Årets bästa deckardebut för Ytspänning, 1994 Ivar Lo Johanssons personliga pris.

Bibliografi i urval Aino Trosell:

  • En gränslös kärlekshistoria, roman 2005
  • Tvångströjan, kriminalroman 2004
  • Se dem inte i ögonen, kriminalroman 2002
  • Om hjärtat ännu slår, kriminalroman 2000
  • Ytspänning, thriller 1999
  • Jäntungen, allaåldersbok 1994
  • Offshore, roman 1991