Bang och världshistorien

Folkets Bio presenterar

Bang och världshistorien

En film av Maj Wechselmann

Bang (Barbro Alving) var vår mest berömda krigskorrespondent genom tiderna. Ensam, orädd ofta på självmordiska uppdrag, med livet som insats. Hon fick sitt genombrott med rapporteringen om de Olympiska Spelen i Hitlers Berlin 1936 i DN. Hon är internationellt känd som en av de två enda kvinnliga krigskorrespondenter under spanska inbördeskriget 1936 – 37. Hon blev ensamstående mamma 1938 då det närmast var tabu att vara det. Hon skildrade Hitlers och Mussolinis triumftåg med ovanlig satir. Hon var med under Vinterkriget i Finland 1939-40 och tyskarnas invasion i Norge 1940. Hon gav sig ut på Atlanten när två av tre fartyg sänktes av tyska ubåtar Hon var bisexuell och levde sedan 1940 tillsammans med sin livskamrat, den vackra kvinnan, Loyse Sjöcrona, 12 år äldre.

I Sydostasien skildrade hon uppbrottet från kolonialismen efter andra världskriget. Hon var med ändå fram till Vietnamkriget och tog alltid parti för de svagaste. Mot planerna på en svensk atombomb protesterade hon genom att neka att göra sin civilförsvarstjänst och att gå i fängelse.

Barbro Alvings utveckling från liten alkoholiserad stockholmsrapportör till journalist i världsklass är en utvecklingsmodell för kvinnor. Bangs humor fascinerade mig – de ovanliga ordbilderna. Ärligheten – den självkritiska granskningen. Hon fick betala ett högt pris för de risker hon tog – och ändå gjorde hon det om och om igen – och ömkade aldrig sig själv.

För information kontakta: Marie Steinertz 08-545 275 29 steinertz@telia.se Eller Katrina Mathsson 08-545 275 22 katrina@folketsbio.se

(SVT) Bang (Barbro Alving) var vår mest berömda krigskorrespondent genom tiderna. Ensam, orädd ofta på självmordiska uppdrag, med livet som insats.