Det är upp till dig!

Vill du att dina pensionspengar investeras i företag som utreds för brott mot mänskliga rättigheter? Hur stort ansvar har egentligen utländska företag och deras investerare i Afrikas längsta inbördeskrig, med 2 miljoner döda och 4 miljoner på flykt?  Vi har intervjuat några av Sveriges största investerare, Nordea, SPP, Folksam och Svenska Kyrkan.

I en ny brännande dokumentär av Maj Wechselmann berättar kronvittnen från internationella krigsförbrytardomstolen i Haag om oljeexploateringen på Afrikas Horn som den direkt bidragande orsaken till etnisk rensning och urskillningslöst dödande av civilbefolkningen, tortyr, slavhandel och fördrivningar i södra Sudan och Ogaden i Etiopien, samt om effekterna av företag som Lundin Oil/Petroleums verksamhet i Sudan – mitt under brinnande inbördeskrig.

Premiär på Göteborgs filmfestival 2011. Pressvisning på Zita i Stockholm den 26/1, kl 13.00.

Pressvisning: 26 januari, 2011, kl 13.00 på Biografen Zita, Stockholm. (Pressinbjudan kommer fredag 21/1).
Svensk premiär: 2, 3, 4 februari, 2011, på Göteborgs Filmfestival (Göteborg International Film Festival).
Pressinformation: Mer information om intervjuade vittnen, ansvariga för investeringar, samt bilder, blir tillgängligt före pressvisningen här och i vårt pressrum den 21/1, 2011. Kan du inte komma på pressvisningen men vill ha en DVD, är du välkommen att kontakta oss.

Filmfakta: Filmen är 74 minuter lång och har finansierats av dokumentärkonsulenterna på SFI, Tove Torbiörnsson och Cecilia Lidin.

Det är upp till dig! – Svenska pensionsfondsbolag gör profiter på Lundinbolagens folkrättsbrott i Afrika.

De flesta stora svenska pensionsfonder placerar i Lundinaktier, detta trots att företaget nu utreds för folkrättsbrott kopplat till sin oljeutvinning i Sudan. Liknande är situationen i Ogadenprovinsen
i Etiopien. Internationella bedömare och en lång rad humanitära medborgarorganisationer anser att oljeutvinningen har förvärrat kriget och medfört dödande och etnisk rensning på
civilbefolkningen i områdena. Flera bolag har efter aktieköpbojkotter och internationella påtryckningar, ex v USA, lämnat Sudan. Även de sk etiska fonderna har idag omfattande placeringar.

Lundinföretagens affärsidé är att gå in i länder och krigszoner där andra drar sig ur och därmed arbeta med exceptionellt riskstagande. Därför drar man sig inte för samarbete med blodiga diktaturer. Lundin Petroleumaktien steg med närmare 100% förra året. Med andra ord, en mycket lönsam företagsstrategi.

Var du placerar ditt pensionssparande är ”Upp till dig”!

Filmen vill lyfta fram den nationella svenska skandalen, att våra fondbolag placerar i verksamheter som belastas av sådana misstankar.