Etiska regler vid investeringar – på riktigt eller bara PR-knep?

Vet de svenska pensionsbolagens kunder att deras pengar placeras i företag som just nu utreds för brott mot mänskliga rättigheter, trots försäkringar om etiska regler vid investeringar?

Sasja Beslik, Chef för ansvarsfulla investeringar och ägarstyrning NORDEA:
”Lundin Oil har en särskild entreprenörsanda som skiljer sig mycket från andra oljebolag! Men det har funnits väldigt många frågetecken kring deras verksamhet i Sudan.”
Nordea Investment Funds förvaltar och placerar totalt 400 miljarder.

Maj Wechselmann har intervjuat ett antal svenska pensionsfondbolag om deras inställning till socialt och etiskt ansvarstagande kontra sina investeringar i Lundin Petroleum. Det är många frågor som aktualiseras i filmen.

– Hur mycket kunskap om Lundin Petroleums verksamhet i Sudan och Etiopien har de egentligen?
– Vilket ansvar vill de ta för sina investeringar?
– Och vilken information får deras kunder om de företag i vilka placeringarna sker?

Fler citat ur filmen från svenska investerare:

Stina Billinger Chef Corporate Social Responsibility på SPP:
”Vi har haft en BRA dialog med Lundin Oil under många år!” ”Vi är ett pensionsbolag och vi jobbar med framtiden. Vi är ingen domstol.”
Enligt SPP är ansvarsfulla investeringar att ställa krav på miljömässiga kriterier, socialt ansvarstagande och antikorruptionsaktiviteter på de investeringar man förvaltar. SPP har investerat 78 millioner SEK i Lundin Petroleum. Norska ägaren Storebrandkoncernen förvaltar 340 miljarder kronor åt sina kunder.

Carina Lundberg Markow, kundansvarig på Folksam:
”Kan man binda företag vid just sådan här verksamhet finns det inte på kartan att vi kan ha innehav i sådana bolag”.
Folksam förvaltar 256 miljarder svenska kronor åt sina kunder, och är speciellt på det viset att det ägs av kunderna. Folksams etiska kriterier kommer också från deras egna kunder.

Gunnela Hahn på Svenska Kyrkan:
”Vi har inte kommit i närheten av Lundin Oil, de lever inte upp till vår standard”.

Barnhusfondens Ingela Thalén:
”Styrelsen beslutade omedelbart att göra sig av med våra Lundinaktier. Vi har så pass god insikt vad gäller barns uppväxt i de regioner där Lundin Oil verkar. Det handlar om tvångsrekrytering av barnsoldater, bland annat.”

På onsdag 26/1, 2011 kl. 13.00 på Biografen Zita i Stockholm är det pressvisning på Maj Wechselmanns nya film Det är upp till dig!

Den svenska premiären sker den 2, 3 och 4 februari, 2011, på Göteborgs Filmfestival (Göteborg International Film Festival).

Filmfakta: Filmen är 74 minuter lång och har finansierats av dokumentärkonsulenterna på SFI, Tove Torbiörnsson och Cecilia Lidin.

Pressinformation: Mer information om intervjuade vittnen, ansvariga för investeringar, bakgrundsfakta samt bilder, hittar du påhttp://wechselmann.com/press

DVD/Recensionsexemplar: Kan du inte komma på pressvisningen men vill ha en DVD, är du välkommen att kontakta oss på maj.prod@telia.com eller Annica Englund, pressperson på 0760360781.