Pressmaterial: Kärnkraftskatastrofen I Fukushima

Text och bilder som är fria för publicering.

BarnBarn

Fukushima prefektur med sina 1,98 miljoner människor befinner sig drygt ett år efter kärnkraftsolyckan i en katastrofal situation:
Enligt den lokala tidningen Fukushima Minpo har mer än 30% av barn utanför evakueringszonen för kärnkraftverket som testats, knölar i sköldkörtlarna, 1143 utav 3765 barn.
”Knölarna är godartade” säger man på Fukushimas medicinska högskola, där man undersökt barnen. Normalt får ett eller två barn utav en miljon sköldkörtelcancer varje år.
November 2011 var vi i Iwaki, 50 km söder om det havererade kärnkraftverk, det sades att det inte kommit något radioaktivt nedfall.
Vi filmar på ett dagis. Dagispersonalen sitter och håller barnen för öronen, så de inte ska börja gråta över de hemska ljuden, man håller på att såga ned de radioaktiva träden kring dagis. Man har skrapat bort en centimeter radioaktiv jord av lekplatsen, sandlådorna är övertäckta sedan mars 2011 eftersom de är för kontaminerade.
Vi filmer på en skola där man redan fällt de radioaktiva träden för en månad sedan, men träden har inte forslats bort än, kommunen har så mycket kontaminerat material att forsla bort, man måste prioritera, säger rektor, vi filmar henne medan hon frågar sina skolbarn om de håller sitt löfte: att inte gå dit till de fällda radioaktiva träden.
Vi filmer på strålningscentret i Iwaki, där man mäter barnens strålning, vi lägger märke till alla gosedjur och Kalle Anka-vågen för barn. Finansborgarrådet Š.. Herr Shoichi Kida är finansborgarråd i Iwaki kommun som har 360 000 invånare, han har satt sig i undersökningsstolen i Iwakis nyöppnade strålningscenter. När jag filmar honom säger han lugnt att han tror att han har fått för mycket strålning i sig.
14 februari kan man läsa i Japantimes att läkare och medicinska experter är djupt oroade över haltarna av radioaktivitet utan för evakueringszonen kring kärnkraftverket Fukushima, Daichi.
På Minami-Soma kommunala sjukhus, 30 km från kärnkraftverket gör man helkropps-undersökningar. På några av barnens kläder ger geigerräknarna utslag med 100.000 ”klick” i minuten, halter som tvingade Tjernobylborna att flytta. De japanska läkarna anser att regeringen arbetar för långsamt, fler borde ha evakuerat befolkningen på dessa platser för länge sedan. Inte bara Fukushima prefektur, utan även de tre angränsande prefekturerna är drabbade. Utanför dagis och skolor ligger säckar med kontaminerad jord och träd.
Vad är det som har drabbat norra Japan?
Det är konsekvenserna av tre härdsmältor i reaktor 1, 2 och 3 plus en partiell härdsmälta i bassängen för utbränt bränsle i reaktor 4. Det är även den makabra följden av att 2704 ton utbränt bränsle i bassänger ovanför reaktorerna till stor del har pulvriserats och förts bort med luften ­ och fallit ner ­ någonstans. Arnie Gundersen, f.d. kärnkraftsdirektör betecknar Fukushima som historiens största industriolycka. Greenpeace skriver att det är absurt att tala om en kall avställning av Fukushima Daichi ”Cold shutdown” när tre härdsmältor i själva verket fortfarande är på väg ned genom betonginneslutningen i tre reaktorer. Kylningen når endast den delen av härdsmältan som vattnet kan kyla, den stora lavaklump av smält bränsle som finns inne i betonginneslutningen når den inte.

Greenpeace: ”Ett år efter kärnkraftsolyckan i Japan är läget i Fukushima fortfarande katastrofalt. Utsikterna för människor och regionens framtid och är dystra. Radioaktiv strålning sprids fortfarande från de havererade reaktorerna i Fukushima Daiichi och det finns inget slut i sikte. Alla försök att stoppa kontamineringen som hittills utförts har visat sig vara orealistiska.”

Se även Birger Schlaugs bloggsida med recension av ”Den mänskliga faktorn – Bi goes to Fukushima”.