Om ”Fredsprocessen” i Sudan

På torsdag den 31 januari kommer den för folkmord anklagade presidenten, Omar Al Bashir’s närmsta man, Dr. Nafie Al Nafie, till Stockholm för att diskutera ”Fredsprocessen” i Sudan. Frågan är om denna ökände f.d. chef för den sudanska tortyren för alltid kommer att förstöra Utrikespolitiska Institutets renommé.

Så här skildras Nafie  av ”Sudan Tribune” Juba:
”Nafie Al Nafie Chef för Nationella Sudanesiska säkerhetspolisen, NISS, under Al Bashir (som dagligen begår brott mot mänskligheten i Sudan (min anm) Senior rådgivare för presidenten. Politisk tillhörighet: Det Muslimska broderskapet.Nafie har stigit till maktens topp inom den sudanska staten som hårdför supporter av Omar Al Bashir. Han fick sin träning som säkerhetsagent i Iran i Tehran 1981. Hela åttiotalet reste han i den islamska världen och kontaktade olika militanta organisationer i Afghanistan (talibanerna) och i Bekaá dalen i Libanon (Hizbollah). Han använde sina erfarenheter till att bygga upp islamisterna egen säkerhetsapparat i Sudan med hemliga träningsläger i öknen. På tidiga nittiotalet utnämnde Al Bashir Nafie till chef för den interna säkerhetsorganisationen NISS, som på denna tidpunkt sysslade med olika former av tortyr i ökända ”Ghost houses”,  Buyut al-Ashba, tortyrcentra. Som sådan tilldrog sig Nafie en allmän antisympati hos befolkningen, som fortfarande är utan sidostycke hos någon seniorpolitiker idag.  Nafies  påstådda inblandning i mordet på egyptiska presidenten, Hosni Mubarak, 1995, gör honom också fortfarande kontroversiell (!!!).

” Nafie al Nafies motståndare som befinner sig som politiska flyktingar i Sverige anser sig ha bevis för hans order om tortyr av bland annat sudanesiska läkareförbundets ordförande, doktor Ali Faoul, som dog under tortyren, vilket ledde till stora demonstrationer i Khartoum april 1990. Speciellt motbjudande var tortyren av hans egen lärare, doktor Farouk Mohamed Ibrahim, som lärde ut evolutionsteorin vid Khartoum Universitet. Nafie dök upp i egen hög person för att frånta nya staten, Södra Sudan, dess rikaste oljefältet (i Unity State) 2011, oljefältet Heglig. Situationen längs gränsen mellan Norra och Södra Sudan liknar fortfarande ett krig, Omar Al Bashir har sedan 2011 bombat civila längs gränsen med sina hindhelikoptrar och Antonovplan.

Så det är verkligen ingen fredsduva som dyker upp för att diskutera ”fredsprocessen” i Sudan, och det enda vi kan göra är att demonstrera vår avsky framför Utrikespolitiska Institutet torsdag den 31 januari kl 14.00.

Aberfoyle International Security
Jockeying for Political Supremacy

Within the so-called “loyalist” faction of the NCP there are several possible successors to President-Field Marshal Bashir, who is expected to resign later this year or by 2015 at the latest:

  • Dr. Nafi Ali Nafi – NCP vice-chairman, former major-general and current presidential advisor. Nafi is one of the most powerful men in Khartoum and is regarded as being extremely close to the president. As a former Iranian-trained chief of military intelligence, Nafi was entrusted with overseeing controversial security operations in Darfur and South Kordofan that have been described by observers as crimes against humanity. Nafi emerged as the victor in a power struggle with Salah Gosh when the latter was dismissed as NISS director. Nafi is seen by some as al-Bashir’s bulwark against the ambitions of First Vice President Ali Uthman Muhammad Taha. Nafi and al-Bashir are both members of the riverine Ja’aliyin tribe.

Maj Wechselman, samhällsdebattör