Min Mor – NYTT DOKUMENTÄRFILMSPROJEKT!


Just nu arbetar vi med att utveckla ett nytt dokumentärfilmsprojekt, läs synposis och se ”teasern” på You Tube:

MIN MOR – SYNOPSIS 

Min mor Regina Korinman i Kanada 1926
Min mor Regina Korinman i Kanada 1926

 

Regina Korinman föddes i Kurilowtse i Ukraina 1902, som då var en del av det ryska zarväldet, och hon växte upp i en strikt ortodox judisk familj. 1903 beordrade zaren rad progromer/massakrer mot judiska befolkningsgrupper. Ryssarna skyllde sitt nederlag i det rysk-japanska kriget på judarna, och progromerna och förföljelserna fortsatte under hela Reginas barndom. Under 1914 passerade många av de 1,5 miljoner ryska soldater genom lilla staden Kurilowtse  för att delta i 1:a världskriget, och även denna gång skyllde ryssarna sitt nederlag på judarna med nya progromer som följd.

Under de ryska revolutionsåren 1918-22 fick familjen fly 14 gånger, och en kall vinternatt  dog Reginas mor under flykten. 1921 höll hela familjen på att duka under av svält (fläcktyfus) (beskrivet på film av utforskaren och nobelpristagaren Frithiof Nansen).

1923 smugglades Regina ut från Sovjet utan varken papper eller pass och börjar arbeta som skogshuggare på en kibbbutz i Rumänien.

Med hjälp av den judiska socialistiska organisationen IKOR arbetar hon sig igenom Europa. I Bukarest får hon en fläta i ett spinnhjul på en spinnerifabrik och blir nästan skalperat, och i Budapest jobbar hon i cafeterian på universitetet.  I Budapest får hon gömma sig, den här gången för antisemitiska ungerska studenter som lynchar judar.

Hon tar sig vidare till Hamburg där hon blir stoppat på karantänstationen på grund av sina dåliga ögon. Hon lyckas komma med en transatlantisk emigrantbåt, som har vissa liknelser med en kreaturtransport.

1926 anländer Regina till Montreal i Kanada och får jobb i textilindustrin. Textiltillverkarna utnyttjar den billiga abetskraften som till största delen består av kvinnliga immigranter.  Det handlar om över 70 timmars jobb i veckan i dåligt upplysta lokaler utan ventilation, äv en då kallades dom ”sweat shops”.  Regina är med om att starta en fackförening och blir kommunist. Detta under en tid då polisen i Montreal slår ned med brutal kraft mot fackföreningsrörelsen, så brutalt att flera av deras representanter blir ihjälslagna.

Regina Korinman gifter sig med Bruno Wechselmann 1931 som tar med henne till Danmark. Han kommer från en medelklassfamilj, men hon övertalar honom att gå med i Kommunistpartiet.  Danmark genomgår den ekonomiska världskrisen, den politiska kampen är hård.

Under  2:a världskriget går båda med i den danska motståndsrörelsen mot den naziztiska ockupationen, och under denna tid föder Regina också två barn.

Jag är ett av dessa barn. Jag flyr endast 1,5 år gammal tillsammans med Bruno och Regina till Sverige i en fiskarbåt.

Jag växte upp med en atypisk mor i Köpenhamn. I hennes udda och – för oss barn ibland –obegripliga reaktioner tar filmen sitt avstamp

 

FÖLJANDE TEAM STÅR BAKOM PROJEKTET “MIN MOR”:

FOTOGRAF/CINEMATOGRAF:  Håkan Pienowski, även redigerare av projektet,  Pieniowski, auteur, stillbilds-fotograf och filmfotograf.  Håkan har givit ut två foto-böcker och vunnit en rad svenska och internationella priser:

Stora journalistpriset 2000

Prix Italia 2000 för filmen  “ Jag älskar dig Natascha.”

Prix Ikaros 1995 och Prix Stendhal 1995 för filmen ”Bröllopet

Prix Egalia 1995, Prix Europa 2000 för filmen ”Muharems resa”,

Vinnare av Vera Filmfestival 2001: “jag älskar dig mitt barn”,

Prix Ikaros 2005 “ Att vandra i glömskan”,

Vinnare av Vera Filmfestival 2012 “ Vi som älskade…”

Vinnare av Estniska priset 2012, Pärnu Filmfestival: ” Vi som älskade ..”

Grand Prix för bästa film ARTDOCFEST, Moscow: ”Vi som älskade..”

 

PRODUCENT/REGISSÖR: Maj Wechselmann, läs mer på vår hemsida.

 

Se ”teasern” på You Tube om det kommande projektet

NOTERA VÄNLIGEN att detta är en lågupplöst kopia anpassad och avsedd ENDAST FÖR  WEB STREAMING, och att den inte kan jämföras med kvaliteten och upplösningen originalmaterialet.