SE HELA FILMEN: Vittne till sin samtid

FILMEN OM CLAES-GÖRAN BJERNÉR, TV-FOTOGRAF OCH SAMTIDSSVITTNE, PÅ VIMEO:

Läs intervjun med Maj Wechselmann på SvT genom att klicka HÄR!

Så här presenterades filmen på Göteborgs Filmfestival:
”Maj Wechselmann är en helt egen kategori i dagens svenska film. Som en ohejdbar naturkraft producerar hon minst en film om året, som garanterat visar upp besvärande kopplingar mellan etablerade maktstrukturer och missförhållanden för människor längre ner i samhällshierarkierna; denna gång genom den svenske tv-fotografen Claes-Göran Bjernérs fascinerande livsöde.

Bjernér, som har bevakat 23 krig i 83 länder, fick sina lungor skadade för livet vid giftgaskatastrofen i Bhopal i Indien 1984. Filmen börjar med att han nästan dör flera gånger om, men mirakulöst återvänder till livet. I intervjuer och arkivbilder delar han med sig av sina unika förstahandserfarenheter om krig, våld och korruption.

En glödande agitation för att man aldrig får sluta utkräva ansvar för världens tragedier.”

Marit Kapla