Maj Wechselmann

56 filmer på 50 år

Du kan se några av dem här

Nu lanserar vi filmen

Moa Martinson Landsmodern

Se trailer här
Läs mer om Moa filmen här!
92.000 böcker av ”Mor gifter” sig sålda på en vecka”  stod det i tidningen 1954 då när TV inte fanns. Hon och Vilhelm Moberg hade de största upplagesiffrorna i Sverige någonsin. Hon är vår första #Metoo:  Hon skrev om våldtäkt i hemmet och nådde ut till svenska kvinnor som ingen annan. Hon förändrade könspolitiken

Vi skildrar den brutala Industrislummen i Norrköping kring 1900 som Moa beskriver i sina romaner och svälten på torpet i Sörmland med en alkoholiserad make. Om äktenskapet med författaren Harry Martinson har vi ny hittills okänt dokumentation, den  ändrar den officiella bilden.

Svenska Akademiens ekonomiska stöd till ett förfärligt nidporträtt av Moa hänger ihop med Akademiens tillbedjan av Harry Martinson. Hur var egentligen Akademiens kvinnosyn?

Read more about the Moa movie here!
1954: The publisher boasts: 94.000 books of one of Moas novels sold in one week!

And that happened at a time when there was no television broadcaster in Sweden.

Moa proves to us how terribly poor and barbarous Sweden was in a near past.

Moa is also our first #Meetoo, the first woman author ever who wrote about rapes inside the home. With her books she changed the political/sexual landscape more than anybody else.

The film is also about the love story of Moa and Harry Martinson (who got the Nobel Prize in 1976), which has been totally distorted by the Swedish Academy, which acted disgracefully and gave a ”journalist”, who saw it as her task to throw dirt on Moa, a big money award.

But it is not possible to disparage Moa´s fantastic visions, more up-to-date today than ever before.

The film has been realized with 600 persons in front of the camera and 70 behind – with 7 local history societies and 18 archives.

 

Boken om Moa

Ett ännu inte färdigt utkast till en bok om Moa och Harry, deras liv, deras möte.
Med citat från de samtida författarna och Sonja Erfurths bok

Om kvinnor

Jag har gjort 12 filmer om kvinnor: Kvinnliga politiker, politiska fångar, aktivister, torterade kvinnor , kvinnliga journalister, kvinnliga författare, kvinnliga konstnärer.

Den första gjorde jag i 1969 – en film om könsroller: ”Kvinnomänniska”. Den nästa gjorde jag 1973 ”Omställningen” – en något annan film om att få barn. DÅ visades den i hela Sverige och diskuterades livligt av kvinnorörelsen.

Omställningen

Vi gjorde filmen om Omställningen 1973.

De stora bröstmjölksersättningsproducenterna Sempers och Findus producerade också bilder på lyckliga babiser.  Reklamerna för bröstmjölk dominerade.

Läs mer om ``Omställningen``
Vi gjorde filmen om Omställningen 1973.

De stora bröstmjölksersättningsproducenterna Sempers och Findus producerade också bilder på lyckliga babiser.  Reklamerna för bröstmjölk dominerade

De mulliga och gulliga spädbarnen på reklamerna hade för längst passerat bröstmjölksstadiet,

nyfödda barn ser inte alls lika gulliga ut.

Själva förlossningen var en föreställning dirigerat av manliga gynekologers behov av bekväma arbetsställningar

Att de inte hade någonting med mammornas behov att göra, visste knappast de som födde.

Eftersom barnafödandet på rekordtid fallit från 6 – 7 barn till 1,8 barn visste få blivande mammor om vad det egentligen var de gick in till.

Fädernas behov av karriär i yrkeslivet dominerade.

Barnen var ”mammornas sak”

Omställningen blev en chock för de flesta kvinnor.

Filmen visades landet runt och diskuterades ivrigt av den nybildade kvinnorörelsen

 

Tala med mig systrar!

Om kampen mot apartheid.

De 25 sydafrikanska kvinnorna berättar om Sydafrikas blodiga historia från 1929 till idag. De satt i fängelse, blev torterade och deras barn blev mördade.

Läs mer om ``Tala med mig systrar``
Tala med mig systrar!

Ekumeniska Juryns pris vid Berlins filmfestival 1999

av Maj Wechselmann

Om kampen mot apartheid

De 25 sydafrikanska kvinnorna berättar om Sydafrikas blodiga historia från 1929 till idag. De satt i fängelse, blev torterade och deras barn blev mördade.

Idag är en del av dessa kvinnor ministrar och parlamentsledamöter, andra är fortfarande bönder, pigor och fabriksarbetare.

Hur ser Sydafrika ut i deras ögon?

Kvinnorna och generalerna

År 1965 anklagades kvinnoorganisationen Gerwani i Indonesien för att ha torterat sex generaler till döds efter att först skurit penisarna av dom och för att ha planerat en statskupp tillsammans med kommunisterna.

Läs mer om ``Kvinnorna och generalerna``
Den feministiska kvinnoorganisationen Gerwani i Indonesien var 1965 den tredjestörsta i hela världen med över  en miljon medlemmar. Gerwani hade klara socialistiska mål.

1965 anklagades medlemmar ur Gervani  och för att ha torterat sex generaler till döds och skurit av dem penisarna! De anklagades också för att ha planerat en statskupp tillsammans med kommunisterna. Ett fantastiskt propagandatrick iscensatt av den indonesiske diktatorn Suharto. Propagandan togs till ursäkt för att inleda ett av världens största folkmord, under åren 1965-1968.

I denna Film kommer för första gången offren – det kvinnor som inte mördades –  utan satt i fängelser och koncentrationsläger i mer än 20 år – till tals.

Filmen innehåller arkivmaterial och intervjuer med överlevande, forskare samt Indonesiska tjänstemän från kommissionen för mänskliga rättigheter i Indonesien.

I denna film erkänner för första gången i historien presidenten of the National Commission for Human Rights i Jakarta, Idfal Kassim att detta var ett folkmord: ”Vi medger att offrens antal uppgår till 500.000 – möjligen en miljon.”

Hans kommissionär, Kabul Supriyadhie, kallar massakrerna för ”extraordinära förbrytelser”, och berättar om de offer som blev halshuggna. Huvudena fick deras hustrur bära hem. Tyvärr har Idfal Kassim enbart råd med sju researchers som undersöker morden på en miljon människor! Minst 150.000 människor sattes i omänskliga fängelser och fångläger, där de flesta dog av svält.

I filmen berättar kvinnorna från Gervani om livet i fängelserna. De är före detta studentaktivister, lärare, fackföreningsledare, journalister osv.

VI HOPPAS ATT FILM KAN GÖRA SKILLNAD – ETT BRA EXEMPEL:

I oktober 1975 dödades fem unga tv-journalister av indonesiska soldater, när de rapporterade om den indonesiska militärinvasionen som just ägde rum på Östtimor. Journalisterna hade rapporterat från Östtimor till tv-kanaler i Australien.

För många och goda affärsförbindelser mellan Australien och Indonesien ledde till att saken sopades under mattan, en polisutredning lades ned. Men journalisternas släktingar vägrade att ge upp. I slutet av 2009 släpptes den stora fiktionfilmen Balibo om mordet på de fem journalisterna – och väckte en folkstorm i Australien. De australiensiska myndigheterna har varit tvingade att återuppta polisutredningen – vilket i sin tur har lett till att Indonesien har förklarat att man skall kyla ned de diplomatiska förbindelserna med Australien – inte dåligt för en fiktionfilm. Balibo har bannlysts i Indonesien med det goda resultatet att filmen säljs som piratkopior i tio tusen exemplar under disk av indonesiska DVD-säljare.

ETT ANNAT BRA EXEMPEL:

Den första november 1991 dokumenterade den unga kvinnliga journalisten Amy Goodman (Democracy now) och ett TV-team massakern på kyrkogården Santa Cruz, i Dili, Östtimor, där flera hundra obeväpnade människor dödades av indonesisk militär. Indonesiska soldater sårade allvarligt kameramannen Max Stahl, men bilderna smugglades ut och när de publicerades fick detta så småningom konsekvensen att FN beslöt om sanktioner mot Indonesien.

BANG och världshistorien

Bang (Barbro Alving) var vår mest berömda krigskorrespondent genom tiderna. Ensam, orädd ofta på självmordiska uppdrag, med livet som insats. Hon fick sitt genombrott med rapporteringen om de Olympiska Spelen i Hitlers Berlin 1936 i DN.

Läs mer om ``BANG och världshistorien``
Bang (Barbro Alving) var vår mest berömda krigskorrespondent genom tiderna. Ensam, orädd ofta på självmordiska uppdrag, med livet som insats. Hon fick sitt genombrott med rapporteringen om de Olympiska Spelen i Hitlers Berlin 1936 i DN. Hon är internationellt känd som en av de två enda kvinnliga krigskorrespondenter under spanska inbördeskriget 1936 – 37. Hon blev ensamstående mamma 1938 då det närmast var tabu att vara det. Hon skildrade Hitlers och Mussolinis triumftåg med ovanlig satir. Hon var med under Vinterkriget i Finland 1939-40 och tyskarnas invasion i Norge 1940. Hon gav sig ut på Atlanten när två av tre fartyg sänktes av tyska ubåtar Hon var bisexuell och levde sedan 1940 tillsammans med sin livskamrat, den vackra kvinnan, Loyse Sjöcrona, 12 år äldre.

I Sydostasien skildrade hon uppbrottet från kolonialismen efter andra världskriget. Hon var med ändå fram till Vietnamkriget och tog alltid parti för de svagaste. Mot planerna på en svensk atombomb protesterade hon genom att neka att göra sin civilförsvarstjänst och att gå i fängelse.

Barbro Alvings utveckling från liten alkoholiserad stockholmsrapportör till journalist i världsklass är en utvecklingsmodell för kvinnor. Bangs humor fascinerade mig – de ovanliga ordbilderna. Ärligheten – den självkritiska granskningen. Hon fick betala ett högt pris för de risker hon tog – och ändå gjorde hon det om och om igen – och ömkade aldrig sig själv.

(SVT) Bang (Barbro Alving) var vår mest berömda krigskorrespondent genom tiderna. Ensam, orädd ofta på självmordiska uppdrag, med livet som insats.

Oljeborrning och folkmord

Det är upp till dig

Folk frågar mig ofta: Hur får man tag i vittnesbörden om Lundins delaktighet i folkmord i Södra Sudan?

Läs mer om ``Det är upp till dig``
DET ÄR UPP TILL DIG!

Folk frågar mig ofta: Hur får man tag i vittnesbörden om Lundins delaktighet i folkmord i Södra Sudan?
Svar: Alla vittnen finns i min film: Jag har intervjuat dem i London, Boston, Rotterdam, och Köpenhamn, Köln – och förjagade människor från Södra Sudan kom hit till Stockholm, där jag intervjuade dem.
Här belyses även den roll Carl Bildt spelade som försvararen av Lundins handlande i massmedia – med feta honorar som styrelseledamot i Lundins bloddränkta oljebolag.

Vill du att dina pensionspengar investeras i företag som utreds för brott mot mänskliga rättigheter? Hur stort ansvar har egentligen utländska företag och deras investerare i Afrikas längste krig med 2 miljoner döda och 4 miljoner på flykt? Vi har intervjuat några av Sveriges största investerare, Nordea, SPP, Folksam och Svenska Kyrkan.

Kronvittnen från internationella krigsförbrytardomstolen i Haag berättar om oljeexploateringen på Afrikas Horn som den direkt bidragande orsaken till etnisk rensning och urskillningslöst dödande av civilbefolkningen, tortyr, slavhandel och fördrivningar i södra Sudan och Ogaden i Etiopien, samt om effekterna av företag som Lundin Oil/Petroleums verksamhet i Sudan – mitt under brinnande inbördeskrig.Lundin trodde han skulle frias från folkrättsbrott i Sudan – nu ser det inte längre så ut!

Medverkande i filmen:
Carl Bildt
Gerhart Baum, fd. inrikesminister i Tyskland och FNs specielle rapportör.
Egbert Wesserlink, koordinatör för ECOS (European Coalition on Oil in Sudan).
Phil Clarke, f.d. direktör för Läkare Utan Gränser, Danmark.
Joakim Wohlfeil, Diakonia.
Bengt Nilsson, filmare/journalist.
Abdi Mahdi, ONLFs befrielserörelse.
Invånare från Unity State, Western Upper Nile.
Kvinnor från Shilaboområdet och Lundins oljebas i Ogaden

Vad gjorde Carl Bildt i Lundins styrelse

18/11 2018 ”De misstänkta har försökt påverka regeringen”
Irritationen stiger mellan åklagare och försvarare i Lundinmålet. Försöken att påverka regeringen är mycket ovanligt, menar åklagaren Henrik Attorps. I dag förhörde han, än en gång, Ian Lundin, misstänkt för medhjälp till folkrättsbrott. Henrik Attorps är fåordig.
Han reagerar över att försvarssidan lämnade in skrivelser till regeringen för att påverka beslutet att ge grönt ljus till ett framtida åtal. Han leder förundersökningen där Lundintopparna, Ian Lundin och Alex Schneiter, ordförande respektive vd i Lundin Petroleum, är delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan 1997–2003.
– Jag noterar att de misstänkta, genom sina försvarare, har försökt påverka regeringen att inte bevilja åtalstillstånd. Hade man varit framgångsrik i det hade man omöjliggjort en rättslig prövning, säger Henrik Attorps.
Han fortsätter:
– Jag har aldrig varit med om något sådant tidigare, att försöka påverka regeringen i sådant här beslutsfattande är ovanligt

Vi har boken: ”Det är upp till dig! Om olja folkmord och dina pengar.” som fick fina recensioner

Carl Bildt talar med Jens Odlander

Det sitter 147 fängslade journalister i hela världen. Filmen tar vara på det egendomliga faktum att det inte sitter några som helst journalister från EU eller USA i fängelser utomlands – vare sig i länder som får bistånd från EU eller USA eller andra länder, vars pressfrihet är högst diskutabel.

Läs mer ``Carl Bildt talar med Jens Odlander``
Det sitter 147 fängslade journalister i hela världen. Filmen tar vara på det egendomliga faktum att det inte sitter några som helst journalister från EU eller USA i fängelser utomlands – vare sig i länder som får bistånd från EU eller USA eller andra länder, vars pressfrihet är högst diskutabel. JO! det sitter två iranier som har dubbelt medborgarskap i Iran och det sitter Dawit Isaak som också har dubbelt medborgarskap i Eritrea – annars är det faktiskt enbart journalister som är medborgare i det egna landet. som sitter i fängelse.

Antimilitarism

1972 Gjorde vi filmen om Sveriges militärindustriella komplex .

De största  statliga investeringarna gick åt till militärflygplan

VIGGEN ETT MILITÄRPLANS HISTORIA hette vår film som fick två socialdemokratiska kongresser att besluta att den militära flygplans tillverkningen skulle läggas ned!

Men så kom WHISKEY ON THE ROCKS – UBÅTEN  U-137

Och då blev det full rulle inte bara för SAABs militära flygplanstillverkning, utan alla våra stora vapenindustrier som just nu exporterar till länder som ArabEmiraten som är allierad med Saudiarabien, till Brasilien och en rad andra länder de inte borde exportera till.

De största summorna går fortfarande åt till militära flygplan.

För 36,8 miljarder av våra skattepengar får vi 60 JAS-plan som skall skydda oss en vecka?

Men tänk om fienden istället använder missiler för att slå ut våra elkraftverk?

Räcker det inte att fienden bara hotar slå ut våra elkraftverk?

Stormar som GUDRUN eller ALFRIDA har visat att pengarna skulle göra nytta om de användes till ett elementärt skydd för civilbefolkningen – till decentraliserad elförsörjning och lättåtkomlig livsmedelförsörjning – Vi saknar en generell utbildning för överlevnad – även om vi kanske är landet som har de bästa förutsättningarna.

Irak, från början till slut

Focus på Gulfkriget 1991 och 2003, ”den dolda agendan”, inspelad i nio länder.

Läs mer om ``Irak från början till slut``

  • ”Det närmaste Michael Moore vi kommer här i Sverige”, Kulturnytt
  • ”Skitbra” Nina Lekander, Expressen
  • ”Välgjord – chockerande” Gunnar Ohrlander, AB
  • ”Gå och se den”, Stockholm City

Irak från 6000 före Kristus till slutet av 2003: Kulturen, invasionerna, de utländska härskarna, ord och gärningar. Alexander den Store, romarna, araberna, mongolerna, ottomanerna, engelsmännen och amerikanerna. Filmen försöker redogöra för omständigheterna kring de båda Gulfkrigen.

VI TRÄFFAR:

Colin Campbell  f.d. oljegeolog, f. d oljedirektör för ett av de största amerikanska bolagen, lärare vid Oxford och medlem av American Society of Oil Geologists är en av dem som tillför kunskap om kriget. Han har den kunskap som ingen annan tycks ha. Han berättar med en viss sarkasm om upphovet till kriserna i Mellanöstern och hur det gick till när Saddam Hussein förvandlades från ”Our man in Iraq” till Hitler och djävulen själ.

Vi träffar även:

Robert Fisk – världsberömd  journalist, och författare i 40 år. Peter Arnett – mannen som gjorde CNN internationellt känd under första Gulfkriget 1991. Doug Rokke – f. d. chef för amerikanska arméns radiologiska laboratorium, som skulle sanera amerikanska stridsvagnar som beskjutits med utarmat uran under första Gulfkriget. Idag lider Doug Rokke av samma sjukdom som drabbat 360.000 amerikanska gulfveteraner – GWI Gulf War Illness – och som också drabbat Iraks ofödda barn. John Curtis – direktör på British Museum for The Assyrian Department och med 35 års erfarenheter av irakisk arkeologi på plats. … dessutom barnläkare… och strålningsfysiker.. och journalister….med mera

 

UBÅT! En Till sannolikhet gränsande visshet

Guldbaggenominerad kritisk dokumentär om ubåtsjakten under första halvan av åttiotalet och om medias skildring av dessa händelser.

Läs mer om ``UBÅT! En Till sannolikhet gränsande visshet``
Jag var den första journalist i Sverige som vågade ställa frågar om ”Whiskey on the rocks” – den ryska ubåten 137 som gick på grund i Gåsefjärden i Karlskrona  Skärgård.

Jag blev genast svartlistad, jag fick inte längre jobba på SVT – och min Fredskrönika i SR som jag hade varannan vecka, togs omedelbart bort!

En forskare på Försvarets forskningsanstalt anklagade mig för att vara spion

– MAN KUNDE INTE IFRÅGASÄTTA U137 – DEN HADE SPIONERAT.

I dag säger den numera till kommendörskapten utnämnde Karl Andersson –  DEN BERÖMDE KARL ANDERSSON han som först hälsade på i den ryska ubåten

–         ”MAN KAN INTE SPIONERA MED EN UBÅT! ”

Kommendörskapten Karl Andersson säger detta i en tysk TV-film – SOM VI AV SAMMA SKÄL INTE FÅR SE I SVERIGE!

 

Jag tackar min smala lycka för att Clas Olsson blev direktör för Filminstitutet 1985.

Han hade just suttit i Köpenhamn i fyra år och arbetat för Nordiska Rådet.

I fyra år hade han hört danskarnas vitsar om svenskarnas ubåtshysteri –

Clas Olsson gav mig en miljon för att göra filmen ”En till sannolikhet gränsande visshet!” – den blev guldbaggenominerad.

I filmen reser vi till fem länder och frågar utländska experter, forskare en ubåtskonstruktör – en amiral – en minister – en parlamentsmedlem av den västtyska försvarskommittén om deras syn på de ”ryska ubåtar i svenskt territorialfarvatten” –

Om mediernas svek,

Om politikerna som aldrig ställde frågor.

Om skräcken och hysterin som gjorde Bildt till statsminister.

I filmen kan ni bland annat höra en ung Malou Siewers tvivla på ubåtshysterin.

Läs boken ``Björnen kommer``
Läs gärna ”Björnen kommer” och bli klokare

 

Du ska älska din nästa så som dig själv!

En film med unikt arkivmaterial från alla de krigen efter Andra Världskriget som var och en dödade flera miljoner människor
Krig som det talas tystare om idag.

Läs mer om ``Du ska älska din nästa så som dig själv``
En film med unikt arkivmaterial från alla de krigen efter Andra Världskriget som var och en dödade flera miljoner människor
Krig som det talas tystare om idag.
Koreakriget, Vietnamkriget, krigen i Irak, kriget i Afghanistan.
Själva dokumenterade vi förstörelsen av alla Iraks elkraftverk och därmed dess elproduktion 1991 – det största brottet mot en civilbefolkning någonsin.
Men också en film om inbördeskrig som blev så mycket grymmare därför att utländska krafter lade sig i –
Hur skulle det ha gått om människorna i El Salvador och Grekland själva hade fått bestämma?

Hitler och vi på Klamparegatan

Göteborg och den spirande nazismen på trettiotalet – med bl. a Marika Lagercrantz, Kent Andersson och ”Kurt” – och Nationalteatern och Backateatern m flera m flera – och 400 statister

Läs mer om ``Hitler och vi på Klamparegatan``
Göteborg och den spirande nazismen på trettiotalet – med bl. a Marika Lagercrantz, Kent Andersson och ”Kurt” – och Nationalteatern och Backateatern m flera m flera – och 400 statister

”Det var en hård och ruggig tid och det närmade sig ofärdstider. Det var inte lätt att växa upp och få hela andra världskriget rakt i huvudet.”

Om ett barn som är antinazist i Masthugget i Göteborg – en verklig historia om en pojke som hette Eric S Alexandersson som hatade Hitler och nazismen så intensivt att han deserterade över till engelska sidan under andra världskriget och seglade för England.

Hans båt torpederas men han räddades i sista stund.

”Hitler och vi på Klamparegatan” bygger på Göteborgsförfattaren Eric S Alexanderssons självbiografiska romaner om en pojkes uppväxt i Masthugget på 1930-talet. Eric jobbar som tidningspojke och följer ivrigt med i världsbegivenheterna som just i början av 1933 är koncentrerade till en viss ny rikskansler i Berlin

Agent Orange och utarmat Uran

Agent Orange är ett av världens mest farliga miljögifter. Amerikanerna förnekade i 25 år att vietnameser som besprutats liksom amerikanska soldater, blivit dödligt sjuka

.

Läs mer om ``Agent Orange och utarmat Uran``
Hur länge skall vi finna oss i att militärindustrin förgiftar miljön?

Agent Orange är ett av världens mest farliga miljögifter. Amerikanerna förnekade i 25 år att vietnameser som besprutats liksom amerikanska soldater, blivit dödligt sjuka – Än i dag är mer än en miljon vietnameser sjuka av Agent Orange som användes för att bespruta djungeln, så att amerikanerna kunde SE gerillasoldaterna. I dag har amerikanska myndigheterna medgivit att Agent Orange förorsakar 12 sjukdomar och en rad cancersjukdomar.

Detta är också en film om en annan Cover up: En film om GWI – den egendomliga sjukdomen som 360.000 amerikanska soldater fått efter första Golfkriget. Ett resultat av användningen av utarmat uran, en ammunition som också använts i Bosnien, Afghanistan och Irak 1991 och 2003. Basra och inte minst Falluja har blivit hemsäte för allt för många monsterbabys, totalt deformerade av den giftiga metallen som ingick i de allierades ammunition

Kärnkraft

Världens säkraste kärnkraftverk

14 september 2012 beslöt japanska regeringen att kärnkraften i Japan skulle läggas ned.

Läs mer om ``Världens säkraste kärnkraftverk``
Det har snart gått 8 år sedan skalvet och den påföljande tsunamin som orsakade en av världens största kärnkraftskatastrofer.

Japanerna kämpar fortfarande med att repa sig. Efter en jättelik tsunamivåg kom kärnkraftverket Fukushima att haverera. Det blev tre härdsmältor (istället för en enda i Tjernobyl) vilket ledde till enorma utsläpp av radioaktiva ämnen.- En parlamentarisk utredning lade skulden för kärnkraftskatastrofen på ägaren av verket: TEPCO.

Vattnet som strömmar ned genom det havererade kärnkraftverket blir fortfarande radioaktivt på sin väg ut i havet!

OCH VÄRRE DE MILJONTALS LITRAR SOM ANVÄNTS TILL ATT KYLA HÄRSMÄLTORNA ÄR OCKSÅ RADIOAKTIVA och det finns numera knappast någonstans att göra av dem.

Tokyo Electric Power (Tepco), ägare till kärnkraftverket Fukushima i Japan har i flera år hävdat att vatten som förvaras på den olycksdrabbade anläggningen är sanerat och fritt från hälsofarliga radioaktiva partiklar.

Men detta stämmer inte, medger Tepcos ägare.

86 procent av de miljontals liter vatten som förvaras på anläggningen har halter av radioaktiva partiklar som överstiger lagliga gränser. Bolagets ägare har framfört en offentlig ursäkt till det japanska departementet för ekonomi, handel och industri.

Vattnet används för att kyla ned de tre reaktorerna som skadades 2011, och samlas sedan i stora tankar. Myndigheterna och Tepco vill bli av med vattnet och en lösning som föreslagits är att tömma ut vattnet i havet. Det har väckt stora protester från lokala fiskare i området.

Tvärvändning i energiproduktion

Kärnkraftskatastrofen orsakade en tvärvändning i Japans energipolitik.

2010 stod kärnkraften för 30 procent av energiproduktionen i Japan. För 2020 var målet 50 procent. Efter jordbävningen och kärnkraftsolyckan rasade siffrorna till nästan noll.

Japan tvingades tänka om och började importera stora mängder gas medan kärnkraftverk runt landet stängdes av.

73 000 människor väntar fortfarande på att få återvända hem till sina hemstäder i de katastrofdrabbade områdena.

34 000 av dem härstammar från Fukushimanejden.

Var skall ansvaret för olyckan läggas? Läs boken ”Kärnkraft farlig och förlegad” från förlaget Musen som röt – Eller låna den på biblioteket.

Är Oskarshamns kärnkraftverk säkert För Sverige?

Redan 2010 anmälde en tysk politiker från FDP, tyska liberala partiet Giorgios Chastemakis, Oskarshamn till Europarådet på grund av ansvarslös och farlig utbyggnad av gamla svenska reaktorer.

Anmälan kom efter en rad uppseendeväckande avslöjanden i tyska stormedia. I ZDF, Sydtyska TV, i nationella TV Tageschau, Tysklands tredjestörsta tidning, Franfurter Allgemeine. ZDFs generalangrepp på Oskarshamn var kanske det värsta: Man misstänker att det okritiska Sverige används som försökslaboratorium. I Sverige testar man hur långt man kan gå med utbyggnaden av gamla kärnkraftverk.

ZDF hade fått tag i  ett av ägarens  interna dokument

E.on skrev: Problemet för oss är gapet mellan generationer, vi har ingen som har erfarenhet av den ursprungliga konstruktionen, vi har inga referenser.

Tyska media och politiker anklagade Sverige för att sätta in rollroyce motorer i något liknande Ford 30. Hur gick det då?

I dag står vi med ett Facit i hand som kan vara ödesdigert: Den äldste reaktorn O1, som togs i bruk 1971 – också Sverige äldste reaktor moderniserades i 3 omgångar och effekten höjdes 10% för ett okänt antal miljarder kronor fram till 2002.  Den mycket större O2 moderniserades och effekten steg från 550 Terrawatt till 850 Terrawatt. Det var ett jättearbete som involverade 3000 arbetare i 2 år fram till 2015 OCH 8 MILJARDER KRONOR – PLEX HETTE DETTA JÄTTEFÖRETAG.

Då när man precis var klar lade man ned både O1 och O2  ”av rent affärsmäsiga skäl” påstod Företagets direktör – Han liksom hans informationschef Hans Eriksson påstod att elpriset hade sjunkit så mycket och effektskatten påverkade de två reaktorerna så de inte var lönsamma längre.

Märkligt med hänsyn till att elpriserna fluktuerar så mycket och så hastigt, men lika fullt börjar man redan skära upp de två  reaktorerna nu.

Vad kan det annars finnas för skäl – Ja O1 hade haft 208 snabbstopp – man för in styrstavarna i systemet och i loppet av en timme sjunker temperaturen i reaktor inneslutningen från 450 grader till 0 grader – det ger teknisk utmattning Men redan 2012 skrev tidningen Ny Teknik

”Snabbstoppen knäcker reaktorn” snabbstoppen leder till termisk utmattning ”Tillräckligt många stopp ger reaktorinneslutningen – alltså den rostfria ståltanken utmattningssprickor.  Det är som när du bockar ett gem. Efter ett visst antal gånger går det av gemet av”, säger Bengt Bengtsson, materialspecialist på Oskarshamnsverket. Sa han redan 14 december 2010. SSM skrev redan 2010 at kärnkraftsreaktorerna i Sverige som har dimensionerats för lägre effekt, så småningom kommer att få utmattningssprickor. En annan fara är försprödningen  av reaktorväggarna speciellt svetsfogarna. SSM, strålsäkerhetsmyndigheten, skriver att svetsfogarna  hade en nickelhalt som var korrekt då reaktorerna hade dimensionerats för lägre effekt. Sen kommer det underligt nog ingen konklusion från SSM om vad som händer när man ökar effekten, så som man ju har gjort i såväl O1, O2 och O3 – som man skröt med skulle bli Europas största kokvattenreaktor (BWR75)  vid höjningen av effekten. Vad har SSM gjort: Jo  man har ställt Oskarshamn under särskilt tillsyn  citat: på grund av stora brister i säkerhetsarbetet. Men man har aldrig stoppat de stora experimenten med svenska folkets säkerhet. Först  gör man jättehål i betonginneslutningarna – för in nya turbiner  – 6 nya – lågvattenturbiner när det gäller reaktor 1 – och sedan beslutar man sig hux flux för att stänga dem? VARFÖR?

Effektskatten också kallad kärnkraftsskatten  – den som skulle ge pengar att ersätta medborgarna vid eventuell katastrof var 0,01 öre per kilowatt –  denna skatt slopades 2016!

Läs debatt artiklar av maj Wechselmann

Debattartikel i GP: När upptäcks sprickor i Ringhals reaktortankar?

Debattartikel i VK: Nästa Tjernobyl är just Tjernobyl

 

Läs boken ``Kärnkraft, farlig och förlegad.``
Läs boken ”Kärnkraft farlig och förlegad” från förlaget Musen som röt – Eller låna den på biblioteket.

Vittne till sin samtid

”En glödande agitation för att man aldrig får sluta utkräva ansvar för världens tragedier.”

Marit Kapla

Läs mer om ``Vittne till sin samtid``
En man ligger och dör på sjukhuset. Han fick sina lungor förstörda vid världens största industrikatastrof, giftgaskatastrofen i Bhopal i Indien 1984.

NEJ! Han nekar att dö, ett par månader senare kommer han körande i flygande fart och fotograferar som han alltid har gjort i hela världen.

Så här presenterades filmen på Göteborgs Filmfestival:
”Maj Wechselmann är en helt egen kategori i dagens svenska film. Som en ohejdbar naturkraft producerar hon minst en film om året, som garanterat visar upp besvärande kopplingar mellan etablerade maktstrukturer och missförhållanden för människor längre ner i samhällshierarkierna; denna gång genom den svenske tv-fotografen Claes-Göran Bjernérs fascinerande livsöde.

Filmen börjar med att han nästan dör flera gånger om, men mirakulöst återvänder till livet. I intervjuer och arkivbilder delar han med sig av sina unika förstahandserfarenheter om krig, våld och korruption.

En glödande agitation för att man aldrig får sluta utkräva ansvar för världens tragedier.”

Marit Kapla

Övrigt

Svenska Amerikalinjen

Filmen Svenska Amerikalinjen, 1915-1975, kommer att publiceras här när den konverterats till digitalt media.

Läs gärna om den här nedan.

Läs mer om ``Svenska Amerikalinjen``
Svenska amerikalinjen

– Drömmen om det nya landet –

Svenska Amerikalinjen, 1915-1975, är alldeles speciell epok i svensk historia. Under rederiets första år handlade det om den stora emigrationen från det fattiga Sverige med dess statare, vägarbetare och gårdspigor till det lockande Amerika. 1,3 miljoner svenskar emigrerade till Nordamerika, landet som flöt av mjölk och honung, mellan 1860 och 1929.

Förhållandena ombord under 1800-talet och början av 1900-talet var allt annat än angenäma. Vilhelm Mobergs film Utvandrarna ger oss en bild av en strapatsfylld resa. Stormarna, den dåliga maten, spyorna och sjukdomarna ombord gjorde att många dog under överresan. På de segelskepp som färdades över Atlanten på mitten av 1900-talet hade skepparn alltid med sig en kagge jord, så att de som dog ombord kunde få tre skovlor svensk mull på sig innan liken lämpades över relingen.

Men efter hand förbättrades standarden ombord. Svenska Amerikalinjen fick ett gott rykte. Man var mån om sina passagerare, speciellt de som reste i förstaklass. De vackra båtarna väckte beundran och livet ombord var en värld för sig vars motsvarighet inte finns idag. Vare sig för passagerare eller besättning. Flotta hytter för de flesta av passagerna, trånga utrymmen nära stånkande motorer för manskapet. Passagerna blev väl omhändertagna och underhållna på resan. För besättningen gällde en disciplin hårdare än i det militära. Passagerarna visste inget om förhållandena för grabbarna som, i varma utrymmen, skyfflade kol längst ner i maskinrummet. För många ungdomar var okvalificerade arbeten som potatisskalare och diskare enda möjligheten att få se sig om i världen.

Svenska Amerikalinjens utgick från Göteborg och hamnen blev en känslomässig plats för möten och avsked under en lång tid. Många ungdomar stod på kajen i Göteborg och sände längtansfulla blickar, när de vackra båtarna sakta under, musikakompangemang, gled ut. Ut mot stora världen.

Svenska Amerikalinjens båtar präglades av känslomässiga, ståndsmässiga och dramatiska incidenter. Avskedets stund där fattiga föräldrar och deras emigrerande barn tog avsked på obestämd tid. Orkestern spelade, man kastande band till varandra. På kajen stod de anhöriga och kastade band till de nära och kära som stod på däck. Man ville ,symboliskt, hålla banden kvar så länge som möjligt. Men när båten gled ut brast banden.

Det var också en tid med många prominenta passagerare ombord. Greta Garbo, prinsessan Sibylla med dåvarande lillprinsen, vår kung, pris Bertil, kung Gustav XI Adolf och drottning Louise.

Julbåten, med julgranen högst upp vid skorsten, var också förknippat med känslor och stor massmedial uppmärksamhet. När julbåten först la till i Köpenhamn gick många svenska nedresta journalister ombord och följde båten till Göteborg. Det gjordes en hel del reportage (exempelvis) om julbåten och resan till Göteborg.

Ibland var dramatiken stor ute till havs. Stormar som vräkte omkull det mesta som inte var fastsurrat ombord, exempelvis krossat porslin och sjösjuka passagerare. Det hände t o m att passagerare föll överbord under storm, eller bröt nacken. De stora båtarna kastades ibland omkring på havet som små korkar av de fruktansvärda stormarna.

Under första världskriget blev situationen dramatisk för Svenska Amerikalinjen. När ubåtskriget och minorna var som flest kunde t ex ”Stockholm” bara göra en enda resa. Hon kvarhölls fem månader i Halifax av Storbritannien.

Efter första världskriget ökade passagerartrycket enormt från Sverige. Landet var fattigt och det rådde brist på mat.

Andra världskriget påverkade också Svenska Amerikalinjen. När kriget kom lades Drottningholm och Gripsholm i malpåse i en bohuslänsk vik. Kungsholm stävade mot New York. Amerikanska trupper sattes i land av amfibiebåtar från Kungsholm. 130 000 amerikanska soldater transporterades med Kungsholm ut till alla fronter under kriget.

Gripsholm hyrdes in av amerikanska Röda Korset. Och Drottningholm hyrdes in av brittiska Röda Korset. Man transporterade sårade soldater med de svenska båtarna. Och under kriget utväxlades många tyska, engelska och amerikanska krigsfångar. Det transporterades också många judiska fångar från koncentrationslägren. Besättningsmän såväl som passagerare har talat om dessa undernärda, plågade, skelettunna, fysiskt och psykiskt utsatta människor.

Men efterkrigstiden innebar, inte minst p g a minrisken, också en fara för sjöfarten. Ändå var stämningen hög och förhoppningarna stora när trafiken återupptogs och amerikalinjens båtar åter lade ut från Göteborgs hamn 1945. De första efterkrigsåren innebar en exempellös framgång för Svenska Amerikalinjen.

När flyget kom på 50-talet förändrade man strategi. Man börjde med lyxkryssningar för amerikanska passagerare. Istället för att ha 1 200 passagerare hade man nu 600 passagerare och lika många besättningsmän. Det diskuterades om huruvida Broströmsföretaget missköttes eller om det berodde på konjunkturen.

 

En liten antirojalistisk film

Maj Wechselmann följer Republikanska Föreningens arbete och berättar om det svenska kungahusets nazistiska förbindelser. Filmen granskar kungens morfar Karl Edvard.

Läs mer om ``En liten antirojalistisk film``
  Maj Wechselmann berättar om det svenska kungahusets nazistiska förbindelser. Filmen granskar kungens morfar Karl Edvard. Den berättar om Gustaf V. Det mesta är känt, men tål ändå att ses i bildform. Vem av Nazikoryfäerna fick hans finaste medaljer? Ni får också några nyheter om Arvprinsen Gustav Adolf (han som aldrig fick bli kung) och om Walther Sommerlath (Silvias pappa).

Kontaktinformation

Maj Wechselmann
epost: maj.prod@telia.com
telefon: 0704163930
telefon: 086622677