Kvinnorna och Generalerna | Pressmeddelande

PRESSMEDDELANDE

”Kvinnorna och generalerna”

Premiär den 4/2 2010, på Göteborg Film Festival
Regi: Maj Wechselmann
Längd: 83 minuter.
Finansiering: SVT/NRK/Fritt Ord, Norge.

Filmen har nominerats till två av de nya Dragon Awards under Göteborgs Film Festival:
1. Göteborgfilmfestivalens nyinstiftade pris för dokumentärfilmer.
2. Svenska kyrkans pris.

Engelsk hemsida: www.thewomenandthegenerals.com
Svensk hemsida: www.kvinnornaochgeneralerna.se
Trailer: YouTube
Pressbilder: På filmens pressida
Pressinfo: Merete Grut / 070-686 78 00

Visningar under Göteborg Film Festival
Torsdag den 4/2 kl.17.30 • Bergakungen 3.
Fredag den 5/2 kl.17.30 • Haga 1.
Söndag den 7/2 kl. 20.00 • Haga 1.

Göteborg Filmfestivals recension av fimen (i katalogen):
”Natten till den första oktober 1965 dödades sex höga generaler i den indonesiska armén. Innan de dog påstods de ha blivit torterade av kvinnor från vänsterorganisationen, Gerwani, som vi tidpunkten var den tredje största kvinnoorganisationen i världen. I ett slag bannlystes hela organisationen och medlemmarna blev fängslade, våldtagna eller dödade i den politiska utrensningsaktion som följde, och som leddes av landets nya ledare, general Suharto. Genom arkivmaterial och intervjuer följer vi hur Suhartos propagandamaskineri använde denna (uppdiktade) historia för att gagna sina egna syften och skapa skräck hos befolkningen. Med osvikligt patos och stor hängivenhet har Maj Wechselmann lyckats att få mängder av kvinnor att träda fram och vittna om en av de grymmaste diktaturerna i modern tid.”

OM FILMEN:

I denna film erkänner för första gången i historien en indonesisk ämbetsman – att ett FOLKMORD ÄGDE RUM 1965-1968 och denna ämbetsman är inte vem som helst, han är President of the National Commission for Human Rights i Jakarta och hans namn är Idfal Kassim: ”Vi medger att offrens antal uppgår till 500.000 – möjligen en miljon.” Hans kommissionär, Kabul Supriyadhie, kallar massakrerna för ”extraordinära förbrytelser”, och berättar om de offer som blev halshuggna, huvudena fick deras hustrur bära hem. Tyvärr har Idfal Kassim enbart råd med sju researchers som undersöker morden på en miljon människor! Minst 150.000 människor sattes i omänskliga fängelser och fångläger, där de flesta dog av svält.

I filmen berättar också före detta TAPOLS (politiska fångar) om livet i fängelserna. De är före detta studentaktivister, lärare, fackföreningsledare, journalister osv, men först och främst kvinnor ur den progressiva feministiska kvinnoorganisationen Gerwani, som innan Suharto kom till makten var världens tredje största med över en miljon medlemmar.

I oktober 1975 dödades fem unga tv-journalister av indonesiska soldater, när de rapporterade om den indonesiska militärinvasionen som just ägde rum på Östtimor. Journalisterna hade rapporterat från Östtimor till tv-kanaler i Australien. Allt för många och goda affärsförbindelser mellan Australien och Indonesien ledde till att saken sopades under mattan, en polisutredning lades ned. Men journalisternas släktingar vägrade att ge upp. I slutet av 2009 släpptes den stora fiktionfilmen Balibo om mordet på de fem journalisterna – och väckte en folkstorm i Australien. De australiensiska myndigheterna har varit tvingade att återuppta polisutredningen – vilket i sin tur har lett till att Indonesien har förklarat att man skall kyla ned de diplomatiska förbindelserna med Australien – inte dåligt för en fiktionfilm. Balibo har bannlysts i Indonesien med det goda resultatet att filmen säljs som piratkopior i tio tusen exemplar under disk av indonesiska DVD-säljare.

Den första november 1991 dokumenterade den unga kvinnliga journalisten Amy Goodman och ett TV-team massakern på kyrkogården Santa Cruz, i Dili, Östtimor, där flera hundra obeväpnade människor dödades av indonesisk militär. Indonesiska soldater sårade allvarligt kameramannen Max Stahl, men bilderna smugglades ut och när de publicerades fick detta så småningom konsekvensen att FN beslöt om sanktioner mot Indonesien.

Vi berättar också om fallet Munir Said Talib, advokat och förkämpe för mänskliga rättigheter, som mottog the Right Livelihood Award 2002, men sedan mördades 2004. Endast en person har dömts för mordet, men Munirs kolleger misstänker statlig inblandning. De som offentligt krävt fortsatt utredning av vem som egentligen låg bakom mordet har hotats med förtalsåtal.

För mer information:
www.thewomenandthegenerals.com
www.kvinnornaochgeneralerna.se
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=E5HW8fJse8g