Det Är Upp Till Dig

Wechselmann produktion använder sig av My Newsdesk för publicering av pressmeddelanden. Om det är någon information du saknar kan du höra av dig till  maj.prod@telia.com

Läs pressmeddelandet på My Newsdesk

Pressmeddelande och inbjudan till pressvisning för

Det är upp till dig! En film av Maj Wechselmann.

Välkommen att se dokumentärfilmen Det är upp till dig!
Pressvisning: 26 januari, 2011, kl 13.00 på Zita, Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm.
Svensk premiär: 2, 3, 4 februari, 2011, på Göteborgs Filmfestival (Göteborg International Film Festival).

Vill du att dina pensionspengar investeras i företag som utreds för brott mot mänskliga rättigheter? Hur stort ansvar har egentligen utländska företag och deras investerare i Afrikas längsta inbördeskrig, med 2 miljoner döda och 4 miljoner på flykt?  Vi har intervjuat några av Sveriges största investerare, Nordea, SPP, Folksam och Svenska Kyrkan.

I en ny brännande dokumentär av Maj Wechselmann berättar kronvittnen från internationella krigsförbrytardomstolen i Haag om oljeexploateringen på Afrikas Horn som den direkt bidragande orsaken till etnisk rensning och urskillningslöst dödande av civilbefolkningen, tortyr, slavhandel och fördrivningar i södra Sudan och Ogaden i Etiopien, samt om effekterna av företag som Lundin Oil/Petroleums verksamhet i Sudan – mitt under brinnande inbördeskrig.

Bakgrund:

Det handlar om folkrättsbrottet initierat av Sudans president Omar al-Bashir som drabbades av radioskugga i svensk media, svensk politik och svenskt näringsliv och som sopades under mattan. Filmen lyfter fram intervjuer med internationella bedömare, människorättsorganisationer och ögonvittnen som skildrar de tragiska konsekvenserna av investeringar gjorda i företag som Lundin Oil/Petroleum.

I USA har ett flertal bolag lämnat Sudan efter internationella påtryckningar och bojkotter. Många humanitära medborgarrättsorganisationer och internationella bedömare som Investment Against Genocide, IAF, FN, Genocide Watch mfl. har med hjälp av stark opinion i USA fått igenom lagförslag som motverkar fondinvesteringar i bolag som är verksamma i länder där inbördeskrig råder. Det finns numera etiska regler för sk. targeted divestment – målinriktade desinvesteringar – i the Divesment ACT – SADA, som erbjuder en utväg för fond- och försäkringsbolag, som investerat fel att dra sig ur utan förlust för sina kunder. I filmen vittnar Thomas Melito, chef för amerikanska revisionsverket i representanthuset om att investeringar i denna typ av bolag med stöd av lagen gått ner med 60 %, från mars 2007 till september 2009.

LÄNK: http://financialservices.house.gov/Media/file/hearings/111/11-30-2010/Melito%20Testimony%2011_30_10.pdf

Det är upp till dig! ställer frågan om varför svenska pensionsbolag och fondinvesterare väljer att investera i Lundin Petroleum, trots att bolaget just nu utreds för brott mot mänskliga rättigheter. Lundin Petroleumaktien steg med närmare 100% förra året – med andra ord, en mycket lönsam företagsstrategi.

Och hur kommer det sig att Bildts hållning är direkt motsatt det kanadensiska utrikesministeriets rapport med slutsatsen att oljan starkt bidrog till inbördeskriget i Sudan? Carl Bildt i KU-förhören: ”Svaret är JA – oljan var en faktor för fred.”

Maj Wechselmann har intervjuat Gloria Hammond White, initiativtagaren till det som blev Save Darfur, Caroline Cox, brittisk baronessa och ögonvittne som reste till Sudan över 20 gånger och som i filmen detaljerat vittnar om brotten som begicks i Unity State och Bentiu. Fler intervjuer i filmen med Tysklands förre inrikesminister och FNs utsände i Sudan Gerhart Baum, Dr. Gregory Stanton tidigare vid USA:s  utrikesdepartement och medgrundare av den Internationella domstolen i Haag, Phil Clarke, f.d. chef för Läkare utan gränser och många fler ger alla samma bild: exploateringen av naturtillgångar som olja och vatten som fördes från södra Sudan till norr var de facto en bidragande orsak till inbördeskriget.

Caroline Cox, baronessa och kronvittne: ”They were dropping bombs right on top of civilian populations”

Gloria Hammond White, PhD och präst: ”One of the biproducts of the conflict between south and north was the enslavement of southeners”.

Phil Clarke, chef Läkare utan gränser: ”The local people were denied medical care because of the raids and attacks.”

Gerhart Baum, FNs utsände i Sudan: ”Sudan is a country where the government is killing its own people.”

Gregory Stanton, f.d. USAs utrikesdepartment: ”They [the companies and governments] want people off the land because there is where the gas is”

Bengt Nilsson, filmare, 2001: ”Det har faktiskt skett en viss utveckling kan man säga”.

Så – var du placerar ditt pensionssparande är ”upp till dig”!

Filmfakta: Filmen är 74 minuter lång och har finansierats av dokumentärkonsulenterna på SFI, Tove Torbiörnsson och Cecilia Lidin.

DVD/Recensionsexemplar: Kan du inte komma på pressvisningen men vill ha en DVD, är du välkommen att kontakta oss på maj.prod@telia.com

—————————————

En Trovärdig Man [My Newsdesk]

En Liten Antirojalistisk Film [My Newsdesk]

Kvinnorna och Generalerna [My Newsdesk]