Det har snart gått 8 år sedan skalvet och den påföljande tsunamin som orsakade en av världens största kärnkraftskatastrofer.
Japanerna kämpar fortfarande med att repa sig. Efter en jättelik tsunamivåg kom kärnkraftverket Fukushima att haverera. Det blev tre härdsmältor (istället för en enda i Tjernobyl) vilket ledde till enorma utsläpp av radioaktiva ämnen.- En parlamentarisk utredning lade skulden för kärnkraftskatastrofen på ägaren av verket: TEPCO.
Vattnet som strömmar ned genom det havererade kärnkraftverket blir fortfarande radioaktivt på sin väg ut i havet!
OCH VÄRRE DE MILJONTALS LITRAR SOM ANVÄNTS TILL ATT KYLA HÄRSMÄLTORNA ÄR OCKSÅ RADIOAKTIVA och det finns numera knappast någonstans att göra av dem.
Tokyo Electric Power (Tepco), ägare till kärnkraftverket Fukushima i Japan har i flera år hävdat att vatten som förvaras på den olycksdrabbade anläggningen är sanerat och fritt från hälsofarliga radioaktiva partiklar.
Men detta stämmer inte, medger Tepcos ägare.
86 procent av de miljontals liter vatten som förvaras på anläggningen har halter av radioaktiva partiklar som överstiger lagliga gränser. Bolagets ägare har framfört en offentlig ursäkt till det japanska departementet för ekonomi, handel och industri.
Vattnet används för att kyla ned de tre reaktorerna som skadades 2011, och samlas sedan i stora tankar. Myndigheterna och Tepco vill bli av med vattnet och en lösning som föreslagits är att tömma ut vattnet i havet. Det har väckt stora protester från lokala fiskare i området.
Tvärvändning i energiproduktion
Kärnkraftskatastrofen orsakade en tvärvändning i Japans energipolitik.
2010 stod kärnkraften för 30 procent av energiproduktionen i Japan. För 2020 var målet 50 procent. Efter jordbävningen och kärnkraftsolyckan rasade siffrorna till nästan noll.
Japan tvingades tänka om och började importera stora mängder gas medan kärnkraftverk runt landet stängdes av.
73 000 människor väntar fortfarande på att få återvända hem till sina hemstäder i de katastrofdrabbade områdena.
34 000 av dem härstammar från Fukushimanejden.
Var skall ansvaret för olyckan läggas? Läs boken ”Kärnkraft farlig och förlegad” från förlaget Musen som röt – Eller låna den på biblioteket.
Är Oskarshamns kärnkraftverk säkert För Sverige?
Redan 2010 anmälde en tysk politiker från FDP, tyska liberala partiet Giorgios Chastemakis, Oskarshamn till Europarådet på grund av ansvarslös och farlig utbyggnad av gamla svenska reaktorer.
Anmälan kom efter en rad uppseendeväckande avslöjanden i tyska stormedia. I ZDF, Sydtyska TV, i nationella TV Tageschau, Tysklands tredjestörsta tidning, Franfurter Allgemeine. ZDFs generalangrepp på Oskarshamn var kanske det värsta: Man misstänker att det okritiska Sverige används som försökslaboratorium. I Sverige testar man hur långt man kan gå med utbyggnaden av gamla kärnkraftverk.
ZDF hade fått tag i ett av ägarens interna dokument
E.on skrev: Problemet för oss är gapet mellan generationer, vi har ingen som har erfarenhet av den ursprungliga konstruktionen, vi har inga referenser.
Tyska media och politiker anklagade Sverige för att sätta in rollroyce motorer i något liknande Ford 30. Hur gick det då?
I dag står vi med ett Facit i hand som kan vara ödesdigert: Den äldste reaktorn O1, som togs i bruk 1971 – också Sverige äldste reaktor moderniserades i 3 omgångar och effekten höjdes 10% för ett okänt antal miljarder kronor fram till 2002. Den mycket större O2 moderniserades och effekten steg från 550 Terrawatt till 850 Terrawatt. Det var ett jättearbete som involverade 3000 arbetare i 2 år fram till 2015 OCH 8 MILJARDER KRONOR – PLEX HETTE DETTA JÄTTEFÖRETAG.
Då när man precis var klar lade man ned både O1 och O2 ”av rent affärsmäsiga skäl” påstod Företagets direktör – Han liksom hans informationschef Hans Eriksson påstod att elpriset hade sjunkit så mycket och effektskatten påverkade de två reaktorerna så de inte var lönsamma längre.
Märkligt med hänsyn till att elpriserna fluktuerar så mycket och så hastigt, men lika fullt börjar man redan skära upp de två reaktorerna nu.
Vad kan det annars finnas för skäl – Ja O1 hade haft 208 snabbstopp – man för in styrstavarna i systemet och i loppet av en timme sjunker temperaturen i reaktor inneslutningen från 450 grader till 0 grader – det ger teknisk utmattning Men redan 2012 skrev tidningen Ny Teknik
”Snabbstoppen knäcker reaktorn” snabbstoppen leder till termisk utmattning ”Tillräckligt många stopp ger reaktorinneslutningen – alltså den rostfria ståltanken utmattningssprickor. Det är som när du bockar ett gem. Efter ett visst antal gånger går det av gemet av”, säger Bengt Bengtsson, materialspecialist på Oskarshamnsverket. Sa han redan 14 december 2010. SSM skrev redan 2010 at kärnkraftsreaktorerna i Sverige som har dimensionerats för lägre effekt, så småningom kommer att få utmattningssprickor. En annan fara är försprödningen av reaktorväggarna speciellt svetsfogarna. SSM, strålsäkerhetsmyndigheten, skriver att svetsfogarna hade en nickelhalt som var korrekt då reaktorerna hade dimensionerats för lägre effekt. Sen kommer det underligt nog ingen konklusion från SSM om vad som händer när man ökar effekten, så som man ju har gjort i såväl O1, O2 och O3 – som man skröt med skulle bli Europas största kokvattenreaktor (BWR75) vid höjningen av effekten. Vad har SSM gjort: Jo man har ställt Oskarshamn under särskilt tillsyn citat: på grund av stora brister i säkerhetsarbetet. Men man har aldrig stoppat de stora experimenten med svenska folkets säkerhet. Först gör man jättehål i betonginneslutningarna – för in nya turbiner – 6 nya – lågvattenturbiner när det gäller reaktor 1 – och sedan beslutar man sig hux flux för att stänga dem? VARFÖR?
Effektskatten också kallad kärnkraftsskatten – den som skulle ge pengar att ersätta medborgarna vid eventuell katastrof var 0,01 öre per kilowatt – denna skatt slopades 2016!
Läs debatt artiklar av maj Wechselmann
Debattartikel i GP: När upptäcks sprickor i Ringhals reaktortankar?
Debattartikel i VK: Nästa Tjernobyl är just Tjernobyl



